Lijkvervoer

Lijkvervoer

Bij het vervoer van een stoffelijk overschot wordt er een verschil gemaakt tussen functioneel vervoer en ceremonieel vervoer.

Chrysler_lijkvervoer_functioneel_vervoerWanneer iemand overlijdt, moet het stoffelijk overschot van de plaats van overlijden worden overgebracht.. Dit noemt men lijkvervoer. Hierbij is een voertuig ingeschreven als lijkwagen verplicht in Vlaanderen. Niet alleen grote Amerikaanse lijkwagens worden ingeschreven als lijkwagen.  Bij het eerste vervoer van een stoffelijk overschot wordt er vaak gebruik gemaakt van een sneller voertuig.  Deze kan van verschillende merken worden afgeleverd, enkele voorbeelden zijn, Volkswagen transporter, Mercedes Viano of Vito en vele anderen.  De wagens worden binnenin omgebouwd tot volwaardige lijkwagens.  Zowel brancards als kisten kunnen met de lijkwagens vervoerd worden.

Er zijn vele verschillende manieren om een overledene van de ene plaats naar de andere te brengen. Begrafenisondernemers gebruiken hiervoor vele hulpmiddelen. Van een kist in polyester met handvaten tot een brancard om de overbrengingen gemakkelijk te laten verlopen. Ook in het funerarium moet de overledene soms van plaats veranderd worden. Hiervoor zijn er verschillende begrafenisondernemers met automatische liften. Ook de ergonomie mag men niet vergeten, niet iedereen weegt evenveel.

Ceremonieel lijkvervoer

Lijkwagen_lincoln_ceremonie_vervoerDe moderne uitvaartondernemer maakt een duidelijk verschil in functioneel vervoer en ceremonieel vervoer. Dit is niet anders in Vlaanderen, Nederland of Duitsland. Bij ceremonieel vervoer wordt er meestal gebruik gemaakt van de grote klassieke lijkwagen van verschillende merken. Wat niet wegneemt dat er ook nog uitvaartondernemers zijn die wagens zoals hierboven, ook gebruiken als lijkwagen. Dit is persoonlijk en zakelijk zelf te kiezen, als uitvaartondernemer. Een voorbeeld van een klassieke lijkwagen vindt u hiernaast.

 

Archief